Vissza a főoldalra

2012/2013 Szezon Összefoglaló

Dátum
2013.04.10. | Írta: Kutas Dávid Tamás | Szerkesztette: Kutas Dávid Tamás


A 2012/2013-as szezon számunkra is nagy meglepetést szolgáltatva április elsején ért véget. Az utolsó szezonnapok során is kiváló hóviszonyok várták a sportolni vágyókat. A szezon kezdetén változékony volt az időjárás, emiatt a liftek sem üzemeltek a korábbi években megszokott ütem szerint, de az új év beköszöntével a hőmérséklet beállt az olyankor megszokottra, és a várva várt csapadék is megérkezett.


Már rögvest december elején olyan mennyiségű és minőségű hó érkezett, ami miatt érdemes volt kinyitni a pályákat. Aztán, a korai öröm hamar odalett - erőteljes felmelegedés következett, ami miatt a kb. 20 cm hó szinte azonnal elolvadt. Ezután december végén (Karácsonykor) tudtunk újra pár napra kinyitni.

A Síelők Weblapja statisztikája Bánkútról (dátum/hóvastagság):


Forrás: sielok.hu

Az új év beköszöntével, január közepéig maradt is a változékony időjárás és a stabil hideg nélküli időszak. Azonban, ezután lehülés következett jelentősnek mondható csapadékban gazdag frontokkal. A bánkúti szezon ekkor indult be igazán - kisebb, nagyobb megszakításokkal február 23-ig üzemelt a sícentrum. Ezután már a Klub vezetősége is azt gondolta, hogy február végén be is fejeződik az addig gyengécskének mutatkozó síszezon.

Azonban, a meglepetés csak ekkor érkezett! Március közepére és végére többször olyan mediterrán ciklonok érkeztek, amelyek jelentős csapadékmennyiséget szállítottak magukkal. A hőmérsékleti értékek, pedig épp szerencsésen alakultak Bánkút és a síelni vágyók szempontjából. A szezon az utóbbi 10 évben ritkán látott hóminőséggel, és mennyiséggel segítette a szezon folytatását. Bánkút újra kinyitott, teljes üzemmel, még a meredekebb, legtöbb havat igénylő pálya az 1-es is kinyitott. Március végén a korábban érkezett 60-65 cm hóra újabb kb. 15-20 cm változó víztartalmú hó hullott.

Ennek következtében a pályák egészen április elejéig jó minőségben síelhetők maradtak! Ilyen, hosszú-hosszú évek óta nem fordult elő Bánkúton.

Az egyik legszebb napon készült fotó a 2-es pályáról:


Fotó: Dr. Varga József

2013. 02.03-án Nyílt Síversenyen mérhették össze tudásukat a Bánkútra érkezők. A verseny erőteljes havazásban zajlott le - szerencsére, mivel előző nap majdnem lemondásra került a verseny a pályák romló állapota miatt. A versenyről szóló beszámoló és eredményjegyzék itt olvasható.

Kékesi Márton a klub volt versenyszakosztályi tagja (két éve a Fullsport SE csapatát erősíti) nemzetközi szinten jegyzett síversenyző a versenyek között gyakran edzett, készült fel Bánkúton. Az idei schladmingi alpesi sí világbajnokságon pedig szuper-óriásműlesiklásban állt rajthoz a bánkúti gyökerekkel induló síelő. Később, a kanadai Quebec-ben megrendezett Ifjúsági Világbajnokságon ismét a legeredményesebb versenyző lett saját kategóriájában szlalom versenyszámban. Ennél talán nagyobb eredmény volt az óriás-műlesiklásban megszerzett második helyezés a rendkívüli körülmények, és igen erős ellenfelek között. A szezon, és Kékesi Márton hazai edzése felkeltette a média érdeklődését is, aminek köszönhetően a DIGI Sport stábja rövid filmet forgatott Mártonról és Bánkútról.

A Bánkút Sícentrum idén töltötte be 40. évét. Részletesebben a 40 éves évfordulóról, és a távlati tervekről itt olvashat.

Tavasszal a klub elkezdi a pályák és felvonók rendbetételét a már megszokott társadalmi munka kereteiben belül.

megosztás: