Vissza a főoldalra

40 éves a Bánkúti Síklub

Dátum
2012.12.27. | Írta: Dr. Varga József | Szerkesztette: Kutas Dávid Tamás


1972. december 27-én jegyezte be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bíróság a Bánkúti Sí Klub tömegsport egyesületet, amelyet a Bánkút adottságait felfedező lelkes síbarátok alapítottak. A Klub alapszabályban rögzített célja a sportolás, testedzés, pihenés, felüdülés feltételeinek biztosítása, az ilyen igények felkeltése. Ennek jegyében megalakulása óta fejleszti, építi és működteti a Miskolctól 30 km-re, a Bükk hegységben található Bánkúti sportközpontot.

Kezdeményezően közreműködik Bánkút és környéke fejlesztési javaslatainak kidolgozásában és aktívan részt vesz ezek megvalósításában. Mindezt - ma már több mint - száz tagjának aktív közreműködésével végzi. Az eltelt 40 év alatt non-profit sportegyesületként (amely esetleges pénzmaradványait fejlesztésre fordítja) megépítettünk 120 000 négyzetméternyi sípályát, 8 sífelvonót, 15 km hosszú sífutópályát, 1500 m3 csapadékvíz tározó medencét, a pályák hóágyúzásához szükséges víz és elektromos hálózatot, 80 fős turistaszállást és éttermet. A sípályák karbantartását 3 db hótaposó géppel tudjuk végezni. Működtetünk sportszerkölcsönzőt (sí, snowboard komplett felszerelések, hegyi kerékpárok) és síszervizt. A sípályákat, sífelvonókat, síszervizt, sportszerkölcsönzőt és a turistaszállót a Síklub, az éttermet bérleményként vállalkozó működteti.

Bánkút Magyarországon talán a legjobb természeti adottságokkal rendelkező síközpont, melynek további, a kor színvonalára történő fejlesztése az észak-magyarországi turisztikai régió szempontjából is fontos. Ezért is kezdtük el az elmúlt években a hóviszonyok javítását segítő "hóágyúzás" műszaki feltételeinek kiépítését, vásároltunk korszerű hótaposó gépet és építettünk fel - hitel igénybevételével - egy igen korszerű, nagy teljesítményű sífelvonót.

Bánkút különösen kedvelt a téli sportok szerelmesei között. Jó téli hétvégeken akár 3000-5000 fő is felkereste Bánkutat, de a havas hétköznapokon is 300-500 fő látogatott el hozzánk. Átlagos síszezonokban összesen 20-30 ezren sieltek sípályáinkon az ország legkülönbözőbb részeiből.

Évente megrendezzük amatőr síversenyeinket, melyeken 80-100 fő is indult már alkalmanként. Helyet adtunk a diákolimpia városi és megyei versenyeinek, a snowboard és síbajnokság országos futamainak, és különböző szervezetek (rendőrség, honvédség, erdészet) síversenyeinek.

Bánkút és a Bükk-hegység egész évben csodálatos élményt nyújt a természetet kedvelőknek Arra törekszünk, hogy Bánkút látogatottsága ne csak a téli hónapokban, hanem az év egészében növekedjen. Ezzel nem csak Bánkút, hanem Lillafüred, Ómassa, Szentlélek és a Bükk-fennsík szálláshelyeinek kihasználtsága is növekszik. Ennek érdekében más szervezetekkel együttműködve bővítjük programjainkat: természetjárás, vándortáborok, erdei iskola, természetjáró tábor, tájfutás, hegyi maraton, terep kerékpározás, barlangászat, sziklamászás, stb.A bánkúti sportközpont fejlesztését mind a téli, mind a nyári szabadidős tevékenység minőségi és mennyiségi bővítésére tervezzük. Erre egy projektet építettünk fel az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel. Első ütemben a fő cél a rendszeres hóágyúzhatóság megteremtése, amely kiküszöbölhetné az elmúlt 6 év havat alig hozó teleinek bizonytalanságát. Ezt követheti majd a sífelvonók minőségi cseréje, az "északi" sípálya és a hozzá tartozó sífelvonó megépítése, és így tovább. A fejlesztések anyagi forrásai előteremtésének lehetőségeit folyamatosan kutatjuk.

Sajnos azonban számos hátráltató tényezővel is szembe kellett néznünk, amelyek pénzügyi hatásait a mai napig nem tudtuk kiheverni. 2008. október 30-án Bánkút térsége katasztrófa sújtotta területté változott. A 200 km/órát meghaladó sebességű forgószél által kidöntött fák gyakorlatilag megsemmisítették az északi sípályák teljes infrastruktúráját (sífelvonók, pályavilágítási rendszer) és több száz fa dőlt a sípályákra is. A károk nagysága elérte a 43 millió Forintot. A kárösszeg felét biztosítás fedezte, a többire a Síklubnak nem volt (és ma sincs) fedezete. Minden lehetséges állami és társadalmi fórumhoz fordultunk segítségért, amelynek eredménye 2 millió Ft támogatás lett két év alatt. Ez nyilvánvalóan megrendítette a Klub pénzügyi helyzetét, amit azóta sem tudott kiheverni.

2010. októberében a sífelvonók hegytetőn lévő gépházait romhalmazzá pusztították kábeltolvajok: az összes vezetéket kivágták, feszültség alatt lévő főkábeleket a földből kiástak, a barbár módon feltört villamos szekrényeket szétdúlták, a behúzótekercseket, mágneskapcsolókat kitépték. A pótlás és helyreállítás költségigénye meghaladta a 2,5 millió Forintot. Erre a Síklubnak egyetlen fillérje sem volt. A kilátástalannak tűnő helyzetből társadalmi összefogással sikerült kilábalni: tíz cég járult hozzá anyagok és munkaerő biztosításával a helyreállításhoz, amely ennek ellenére még ma sincs befejezve.

Minden erőnkkel igyekszünk úrrá lenni a nehézségeken. Hiszünk a 40 éves Síklub és Bánkút jövőjében és ennek érdekében mindenkivel keressük az együttműködést. Ez irányú tevékenységünk honlapunkon folyamatosan figyelemmel kísérhető.


Bánkút, 2012. december 27.

megosztás: