Vissza a főoldalra

Kékesi Márton junior-I kategóriagyőztes az ifjúsági világbajnokságon

Dátum
2012.03.13. | Írta: Kovács Barna, Kutas Dávid | Szerkesztette: Kutas Dávid

Kékesi Márton 2012.03.09-én sporttörténelmet írt, ő az első magyar állampolgár aki férfi alpesi sí világbajnokságon aranyérmet szerezett. Egyelőre még nem az igazi VB abszolút versenyében. Ott talán három év múlva... Hab a tortán, hogy az aranyérem mellett egy ezüstérmet is szerezett lesiklás versenyszámban.A Roccarason (Olaszország) megrendezett ifjúsági világbajnokság első napján nem kis meglepetésre ezüstérmet szerzett saját korosztályában, lesiklás versenyszámban. Már ez is egy hatalmas eredmény volt, több mint amire bárki is gondolt. Azonban, a jobb eredményeket két fő számától a szlalomtól és az óriásműlesiklástól várta tőle mindenki, és persze a Super G sem lett volna elhanyagolandó a sok bánkúti edzés miatt... Ez sajnos nem így történt, mivel óriásműlesiklásban és Super G-ben is leoldott Marci síje, emiatt képtelen volt teljesíteni a versenyeket. Így a szlalom verseny előtt hatalmas lelki teherrel küzdött, de képes volt az elmúlt napok eseményeit félretenni és minden erejét beleadva jól teljesíteni az utolsó versenyen...

A szlalom verseny pedig végre kiválóan sikerült, Marcinak sikerült győzedelmeskednie saját korcsoportjában, abszolutban pedig a 38. helyet szerezte meg. Ezzel elnyerte Magyarország első ifjúsági alpes sí aranyérmét. Így újra bizonyítva, hogy a hazai edzéskörülmények, az elszántság, a kitartás, és a munkába fektetett bizalom egyszer meghozza régen várt gyümölcsét.

Kovács Barna, a Magyar Síszövetség szövetségi kapitányának levele:

"Ez arany, ami fénylik!

A magyar alpesi sísportnak most már van világbajnoki aranyérmes férfi versenyzője. Egyelőre még nem az igazi VB abszolút versenyében. Ott talán három év múlva:-)...

Kékesi Marci Roccarason, az Ifjúsági Alpesi Sí Világbajnokság záró futamában a junior I-es korosztályban aranyérmet nyert. Negyvenkét (42) nemzet, szánegyvenhárom (143) atlétája várta a rajtot a műleskiló pálya 60 kapuval megtűzött első futamában ma reggel 8 órakor az Abruzzókban.

A pálya 190 méteres szintkülönbségéről már a hölgyek versenyét ismertetve szóltunk. Meredek, nagyon meredek és még meredekebb szakaszok után, a vége előtt kissé enyhülve fut be a célba a pálya, rendívül nehéz feladat elé állítva a résztvevőket.

Elképzelhető, hogy a 110-es Bujtás Csabit és a 120-assal rajtoló Kékesi Marcit mennyire "elhasznált" talaj fogadta. Bujtás Csabinak nem sikerült leküzdenie a távot, a pálya közepén kiesett a versenyből.

Kékesi Marci harcosan ment neki a meredélynek, összefogottan, különösebb kockáztatás nélkül sikerrel küzdötte le a 60 kaput. A futamot követően rövid SMS üzenet érkezett a telefonomra:

"fél mp-re vagyok h megnyerjem a junior 1-et. Az első biztosnsági volt. A 2.-ban akkor megküldöm. Kell kockáztatnom is. A pálya nagyon nehéz, jeges, meredek. Csabi DNF.

Sokan estek ki, 120-as voltam és most 61. vagyok. 9 mpt kaptam. 6 pontosak is vannak. Robert föl fog hívni a 2. után"

Válaszom rövid volt:

"Bravó Marci! Adj neki! Menni fog!"

Az 58 kapus második futam 11.30-kor kezdődött, Marci 12.31-körül léphetett pályára, amennyiben nem merül föl semmi komplikáció. 12.35-től vagy húsz percen keresztül rágtam a tollam végét, várva Róbert hívását. Aztán megcsörrent a telefon, a végén megszólalt Róbert mosolygós hangja:

"Barna! Wir haben Gold!"

Több se kellett, azonnal izzottak a telefonok, Tommyval, Klárával, Ildivel váltottunk pár szót, Antek írt, hogy "Le a kalappal, gratulálok!" (Micsoda örömteli megtiszteltetés?!) Ment a gratuláló SMS Marcinak, mire ő:

"Köszi :)) adtam a csileinek 2 másodpercet (ez a srác volt az, aki második futamban a junior I-esek között előtte állt a rajtlistán). Meg persze megyek a dobogóra a sível, csak az a baj, h nincs nálam a magyar sapkám, mert nem tudtam, h itt a célban lesz az eredményhirdetés :-)"

De sebaj, ez legyen a legkevesebb akkor, amikor egy magyar síelő egy világbajnokságon 42 nemzet 143 indulója és 62 befutó versenyzője között 38. lesz! Vastag hab a tortán, hogy a 26 "junior I-es" indulóból befutó 15 évfolyamtársa között pedig első!

Bravó Marci! Nagyszerű vagy! Példát mutattál mindannyiunknak!

Köszönjük.

Kovács Barna
szövetségi kapitány


Kívánunk hasonlóan nagy eredményeket a későbbiekre is neked, és a magyar alpesi sísportnak egyaránt!

2012.03.11-én pedig ismét Bánkúté a főszerep, csatolhat Marci és a többi vállalkozó szellemű versenyző ugyanis megrendezésre kerül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Nyílt Alpesi Sí Bajnokság. Helyszíni nevezés lehetséges, pályatűzés a 4-es pályán a délelőtti órák folyamán, pályabíró Dr. Kékesi Tamás. Várunk mindenkit szeretettel.

Kapcsolat:

Kutas Dávid - média kérdések
Mobil: +36-30-470-5793
E-mail: kutasdavid@gmail.com