Vissza a főoldalra

Vandál pusztítás Bánkúton

2010.10.22.


Október közepén színesfém tolvajok ellopták a felvonók főkábeleit és megrongálták a gépházakat is Bánkúton. A kár több mint 2,5 millió forint, a síklub saját forrásaiból nem tudja fedezni a helyreállítás költségeit, így ha a Síklub nem kap segítséget, nem tud elindulni a síszezon…


A nyár közepére "szorgos" kezek már megfosztották a bánkúti sífelvonókat a biztonsági és vezérlő áramkörüket ellátó vezetékektől: volt, amelyeket a felvonó oszlopok tetejéről vágtak le és volt, amit a felázott földből téptek ki. Az ezzel okozott kár meghaladta az 1 millió Forintot.

Most újabb vandál pusztítással kellett szembesülniük a Síklub tagjainak: a sífelvonók hegytetőn lévő gépházait romhalmazzá pusztították a kábeltolvajok, akik az összes vezetéket kivágták, mi több, a gépház takarásában a földből kiásták, a barbár módon feltört villamos szekrényeket szétdúlták, a behúzótekercseket, mágneskapcsolókat kitépték. Ezzel a bánkúti sífelvonókat teljesen működésképtelenné tették, ellehetetlenítve több ezer ember téli pihenését, felüdülését. Rombolásuk eredményeként talán 20 kilónyi tiszta rézhez juthattak, amelyért az átvevők legfeljebb 20 ezer Forintot adtak.

A helyreállítás és pótlás költsége viszont az első felmérések szerint meghaladja a 2,5 millió Forintot. A Síklub a 2008. október 30-i szélvihar által okozott, 40 millió Forintot meghaladó kártételből sem tudott még magához térni, anyagi eszközei kimerültek. Ezért kéri és örömmel fogadja mindazok jelentkezését (bankut@bankut.hu) és segítségét, akik megfelelő villamos szerelési anyagokat tudnak a helyreállításhoz felajánlani. Enélkül nem tudnak a sífelvonók elindulni, hiába esik le a hó.

További videók a sajtószobában.
megosztás: