Vissza a főoldalra

VersenycsapatGyökerek és alapok…

A magyar alpesi versenysísport az Északi Középhegységben gyökerezik. A XX.sz. második felében még tömegesek voltak a magyar versenyek is, hiszen a hazai lejtők adtak otthont az eseményeknek. A Bükk síközpontjai, Bánkút, Lillafüred, Bükkszentkereszt pezsgő sportélet helyszínei voltak. "Verrrrrsenyzők rajthoz! - visszhangozták az óriás bükk fák a minden sízőt gyerekének tekintő Dodó Bácsi harsány hangját, vagy "Ne síelj bele a pályába!" - harsant fel gyakran a versenyek megszállottan precíz atyjának, Toncsi Bácsinak népnevelő instrukciója. A Bükk vonzáskörzete számos hagyományörző sportos életvitelű sí-család otthona. Sok fiatal tehetség bukkant fel a 900 m magasan fekvő Bánkúti Síközpont pályáin, de többségük nem juthatott el a nemzetközi szintig. Az utóbbi évtized átstrukturálódása nyomán, a legnagyobb magyar síszakosztályok bázisai az Alpokban vannak, így a magyar síversenyek zöme is Ausztriában kerül megrendezésre, ahonnan a miskolci és a környékbeli tehetségek objektív okok miatt többnyire kiszorultak. Ez nem szolgálta a tehetségek szélesebb körű kiválasztását, a magyar sísport általános érdekeit. Léteznie kell azonban egy másik útnak, ami a helybéli és a közeli lehetőségekre, a nagyszerű hagyományokra és a tehetségek gondozására épít. Ebben hiszünk, és ezért alakítottuk meg az erre alkalmas tagokkal a BSK-V csapatot a 2004/05-ös szezonban.

Célok

• A minőségi, versenyszerű síelés technikájának lehető legmagasabb szintű elsajátítása   élményszerű és analitikus edzésmunkával.

• Sokirányú tapasztalatokon, szerzett ismereteken, mozgásanalitikai és mechanikai elveken   (http://www.ski-miskolc.mindenkilapja.hu) alapuló technika-fejlesztés. Fejlődés minden   kanyarral.

• A tömegek inspirálása a minőségi sízésre és az így nyerhető magasabb szintű   sportélmények megszerzésére, valamint az egészséges, sportos életmódra.

• Elismerést kivívó részvétel a magyar, szlovák és egyéb nemzetközi versenyeken.


Módszerek, lehetőségek…

Mai szemmel talán furcsa, de a csapat működésében az üzleti szellemnek nyoma sincs. Minden BSK-V tag csak a saját és a közös költségeit fedezi, ami az adott programok kapcsán konkrétan felmerül. Az edző munkája önkéntes, nincs díjazva. A csapat nem szed versenyzői tagdíjat. Ugyanakkor a Bánkút Sí Klub a saját lehetőségei szerint támogatja a hazai pályán végzett edzéseket és versenyeket. Sőt, az edző- és versenypályáink a nagyközönség felé nyitottak. Szakmai iránymutatásainkat bárki szabadon igénybe veheti. A csapattagok által mutatott technika és a játékosan komoly hangulat átragadhat minden "amatőr" érdeklődőre. Ha Bánkút erre éppen nem alkalmas, kapus és szabad edzéseket végzünk Szlovákiában, kevésbé ismert, de kiváló pályákon. Mindez a lehető legkisebb költségeket teszi lehetővé. Baráti együttműködésben közös edzéseket tartunk szlovák csapatokkal. Rendszeresen veszünk részt az elérhető szlovák versenyeken, valamint a rendszeresen Ausztriában rendezett Magyar Bajnokságon és néhány Magyar Kupa versenyen. Legjobb versenyzőink részvétele biztosított több nemzetközi FIS versenyen, a Magyar Válogatott Keret tagjaiként. A versenyszezon után gyakran extrém és free-style elemekkel - sőt snowboarddal is - gazdagított élményszerű magashegyi edzéseket tartunk Szlovákiában (Chopok, Certovica, Lomnic) ameddig a hó tart (rendszerint májusig). Nyári és őszi gleccser edzőtáborokat szervezünk Ausztriában. Kiegészítő nyári sportként, a Miskolchoz közeli Nyéki-tavakon windsurfözünk, valamint teniszezünk a Miskolci Egyetem Sporttelepén. A gyepsí (Rollka) valamint a görkorcsolya alternatív technikáját is alkalmazzuk a nyéki dombokon, a tavak mellett, illetve a nagyobb kihívás jegyében Bánkúton. A gyepsí kiváló fizikai és technikai fejlesztő eszköz. Az alapképességek és a sí mozgás tudatos fejlesztésére speciális száraz edzéseket tartunk a Mályi Sportpályán. Mindemellett, gyakran tekerjük - vagy toljuk - fel a bicikliket - sőt monociklit is - Bükk lehetetlennek tűnő meredélyein, hogy aztán free style, vagy free GS mountain bike downhill menetekkel idézzünk elő sí-érzetet. A havon vagy füvön történő intenzív gyakorláshoz rendelkezésre állnak edző- és versenystanglik, speciális fúrógépek, a rádiós időmérő berendezés, valamint a bánkúti létesítmények, illetve a mobil sílift, melyek kihasználásával a hazai pálya, valamint a közeli szlovák lehetőségből származó helyzeti előnyöket igyekszünk fokozni. A mozgásjavításhoz igénybe vesszük a digitális fényképezést és videózást, az edzés folyamán azonnali kiértékeléssel.


Eredmények

A csapat már a megalakulása utáni évben "berobbant" a magyar síversenyzés élvonalába a gyermek, illetve serdülő korcsoportos versenyzőkkel. A 2006-os korcsoportos országos bajnokságon arany, ezüst és bronz érmeket nyertek a bánkúti "bánkutya" gyerekek. A Magyar Sí Szövetség legendás hírű szövetségi kapitánya ezt akkor a latin "Veni, Vidi, Vici" szállóigével jellemezte. Ennél nagyobb elismerésre nem is számítottunk. Ez után a legsikeresebb versenyzőnk (Kékesi Márton - "Bodemarci") minden évben nyert egy, vagy több számban is magyar bajnoki címet a serdülő korcsoportokban, aki mellett további versenyzőink értékes egyéni érmeket tudtak begyűjteni. Két éven keresztül, 2009-2010-ben a BSK-V serdülő-II fiú csapat megszerezte a magyar bajnoki aranyérmeket is. Mindemellett a válogatott versenyzőnk a Serdülő Világkupának számító olaszországi Trofeo Topolino FIS versenyen az első 15-be is tudott kerülni. Egyéb FIS versenyeken az első 10-ben is szerepelt, általában 10% alatti időkülönbségeket elérve a győztes mögött, valamint a szlovák kupákon is többször került a dobogóra. Mellette még egy tehetséges versenyzőnk (Zelena Zalán) kapott lehetőséget a serdülű válogatott keretben és ő is szép eredményeket ért el a nemzetközi porondon, gyakran meglepve a többi edzőt és versenyzőt.Szponzori együttműködés

A csapat ismertsége, a versenyzőink kiemelkedő eredményei, valamint a számos helyszínen történő nyilvános szereplés, illetve a tömegek inspirálását is magában foglaló célkitűzéseink, nyílt edzésmódszereink felkelthetik a reklámozásban is fantáziát látó partnerek érdeklődését. A síző tömegek által közvetlenül figyelemmel kísért, valamint a médián keresztül is bemutatott tevékenységünk, eredményeink a hirdetett kereskedelmi termékek presztízsének és ismertségének az előmozdítását szolgálhatják. Másrészt, az ország viszonylag szegény régiójában szerveződött önköltséges csapat munkáját, eredményességét és elismertségét jelentősen előmozdíthatják szerényebb szponzori támogatások is.
megosztás: