Túraútvonalak

A Bükk hegység természeti adottságai révén minden évszakban csodálatos élményt nyújt az ide érkezőknek. Bánkút a hegység központjában helyezkedik el, hazánk egyik legmagasabb pontja, a Bálvány csúcs 956 méter magas.
A környék teljes képet nyújt a Bükk hegység növény és állatvilágáról, különlegességnek számít az istállóskői barlang, a Bükk-fennsík, Szalajka völgy, szentléleki zárda rom, a dédesi vár, a csipkéskúti ménes, Nagymező és a fennsík szélén elhelyezkedő, csodálatos kilátást biztosító "látó kövek". Bánkútról - tiszta időben - télen-nyáron láthatók az alacsony és magas Tátra csúcsai.
Bánkúton vezet keresztül az országos "Kék-túra", valamint a "Vásárhelyi" emléktúra útvonala.

Jelzett túristautak

Az 1931-ben elkezdett, egységes rendszerű túristautak kiépítése, az utak festésének erdeményeként mára mitegy 76 túristaút, majd 760 km hosszban hálózza be a Bükköt, melyből mintegy 250 km hosszúságú szakasz Bánkút térségét is érinti. A jelzett túristautak zöme alkalmas arra, hogy - gyalogos és kerékpáros túrázás melett - kedvező hóviszonyok esetén sítúra útvonalként szolgáljanak!

Bánkútat érintő túristautak

Útvonal Távolság (km) Idő (óra:perc) Szintkülönbség (méter)
Felsőtárkány, Sziklaforrás - Varró-ház - Stimecz-ház - Kecskor - Toldikapu - Tarkő - Háromkő - Iluskút - Nagymező - Bánkút 22,3 6:5 650
Cserépfalu - Suba-Lyuk - Hórvölgy - Fűzérkői vadászház - Pazsag-Keskeny-bükk - Háromkő - Keskenyrét - Nagymező - Bánkút 22,5 6:40 750
Szilvásvárad v.á. - Bérciút - Gerennavár - Huta-rét - Hármaskút - Csurgó - Bánkút 10,5 3:10 550
Szalajka-völgy v.m. - Tótfalusi - Gerennavár - Huta rét - Hármaskút - Bánkút 11 3:30 550
Nagyvisnyó v.á. - Nagy-völgy - Elzalaki rom - Ablakoskő - Csurgó - Bánkút 11,5 3:50 600
Nagyvisnyó v.á. - Mála-bérc - Tarófő - Bálvány - Bánkút 15 4:00 600
Bánkút - Dédesi-vár - Bánkút 4,5 3:45 300
Bánkút - Dédesi-vár - Vár-völgy - Nagyvisnyó v.á. (lejtmenet) 9 3:00 600
Bánkút - Faktor-rét - Mélysár-völgy - Keskeny-rét - Háromkő - Hárskút - Imókő - Samassa vadászház - Stimecz-ház - Felsőtárkány, Sziklaforrás 23 5:30 350
Bánkút - Bányahegyi elágazás - Répáshuta - Pazsag - Füzérkői vadászház - Völgyfőház - Várkúti turistaház 24,6 6:00 450
Bánkút - Nagymező - Bányahegyi elágazás 6 1:40 200
Bánkút - Dédesi-vár - Mályinka - Désestapolcsány 10 3:10 300
Lillafüred - Savós-völgy - Létrás - Svéd fenyves - Jávorkút - Csipkéskút - Bánkút 13 4:10 580
Garadna v.á. - Ómassa - Vadász-völgy - Csipkéskút - Bánkút 7 2.30 490
Garadna v.á. - Ómassa - Száraz-völgy - Bánkút 7 2:40 490
Hollóstetői turistaház - Kurta-bérc alja - Hosszú-rét - Jávorkút - Csipkéskút - Bánkút /td> 12,5 3:40 410
Hermann Ottó turistaház - Csikorgó - Farkasnyak - Nyárújhegy - Bánkút 5,3 1:40 180
Bánkút - Karay út - Farkasnyak - Lonci-rét - Köpüsnyereg - Hermann Ottó turistaház 6,5 1:45 80
Bánkút - Száraz-völgy - Ómassa - Garadna v.á. 7 1:40 420
Bánkút - Csipkéskút - Vadászvölgy - Ómassa - Garadna v.á. 7 1:45 420
Bánkút - Csipkéskút - Jávorkút - Vadkerti elágazás - Hosszú-rét - Kurtabérc - Hollóstetői turistaház 12,5 3:10 180

Bánkút vonzáskörzetéhez tartozó, idegenforgalmi szerepkörű települések


Bükkszentkereszt (Hollóstető)

A Bükki Nemzeti Park egyik legjelentősebb települése 600 m magasságban, festői környezetben. Klimatikus tényezői, az erdei levegő miatt alkalmas hosszabb gyógyüdültetésre is. Szállásférőhely ellátottsága kereskedelmi, és vendéglátó hálózata a Bükk-fennsík egyik központjává teszi.

Bükkszentlászló

Kis hegyi település a Bükki Nemzeti Park határán. Csendes, erdős környezet, a falusi üdülés lehetőségeivel.

Csipkéskút

A Szilvásváradi Állami Gazdaság építette ki az 50-es években, amikor a lipicai ménes csikóállományának kellett Lipicához hasonló körülményeket biztosítani. A telep és a ménes, a csikók megtekintése - főleg nyáron - ajánlott program lehet.

Felsőtárkány

A Bükki Nemzeti Park Dél-nyugati kapuja. Vonzó kirándulóközpont folyamatosan épülő idegenforgalmi infrastruktúrával. Számottevő látványossága lehet a jövőben az Esztáz-kői csepkőbarlang, és az évente rendszeresen megrendezésre kerülő kultúrális rendezvénysorozat.

Jávorkút

Háborítatlan szépségu" természeti táj, az Olefin vendégház étterme nyitott a turisták számára is. Itt található a fennsík legmagasabban fekvő telepített fenyvese, az un. "Svéd fenyves".

Lillafüred

A Bükk egyik gyöngyszeme. Változatos, sokszínű kínálatával - cseppkő-, mésztufabarlang, a Hámori-tó, vízesés - a palotaszálló impozáns épületével több évtizede kedvelt kiránduló- és üdülőhely.

Répáshuta

A fennsíkot behálózó túristaútvonalak egyik gócpontja. Megkezdődött itt is a télisport lehetőségek megteremtése, de további vonzást jelentenek: a falumúzeum, a Balla-barlang őskori leleteivel, az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Nemzetiségi Néptáncfesztivál, a Bükki Nemzeti Park közelben lévú Rejteki kutatóbázisa. Déli irányból a Hór völgyében, Répáshután keresztül közelíthetú meg a Bükk-fennsík.

Szilvásvárad

Bükki Nemzeti Park nyugati kapuja, a hozzátartozó Szalajka völgy az egyik szigorúan védett területe. A falu sokszínű látnivalója közül csak néhányat emelünk ki: az Erdei Múzeumok, az Orbán ház kiállítása, a Lipicai ló történetét bemutató kiállítás, műemlékek, maga a lipicai ménes, a pisztrángtelep, az élővad bemutató, sportlétesítmények stb. A falu területén igen sokrétű a szállásférőhely kínálat - kemping, fogadó, panzió, szálloda, üdülőházak. A Tótfalusi völgyből indul az az erdőgazdasági út, amely felvisz a Fennsíkra, így Bánkútnak is ez az egyik megközelítési lehetősége.